Реч две о сликању храма св Василија Острошког у Лепосавићу


У храму св Василија Острошког у Лепосавићу слика се препознатљивим византијским стилом. У нашем храму је до сада одсликано преко четиристо квадрата .Главни сликар је Славко Потпара познати уметник из Београда, који је своје дугогодишнње искуство још боље допунио својим радом и у нашем храму . Оно што краси сликарство је и сам живот уметника, а и сликар Славко Потпара својим хришћанско – аскетским начином живота доприноси све лепшим и есхатолошко реалним приказом на зиду нашег храма .

Богу хвала, дар нашег уметника је све лепши и у сликању икона , које слика у слободном времену затим врло честом посећивању богослужења , што је сваком уметнику који се бави богоугодним делом насушна потреба. Пошто се наш храм налази поред магистралног пута Рашка Косовска Митровица тим пре је и препознатљив по веома лепој порти која се налази у нашем храму и по учесталјом посетом великог броја посетилаца, како лаика тако и великог броја стручњака из ове и осталих грана уметности. А до сада хвала Богу сви су и коментарисали и били задивљени овим препознатљивим начином сликарства . Сликање у нашем храму је доста са светлијим бојама у позадини што додатно улепшава комплет сцену: Пантократора , Ширшаје или било ког светитеља.

О лепоти Ширшаје иконе говори и чињеница да је игуман Манастира Бањска отац Данило, заинтересован да се и код њега у манастиру ослика Мајка Божија као и у нашем храму.

Молимо се Богу и св. Василију Острошком, да укрепи наше сликаре у даљем раду, и да им подари дар Духа Светог како би непрекидно уможавали и улепшавали унутрашњост храма , а све то у једном цињу : А то је потсећање верника приликом уласка у храм да ће једног дана свако од нас заиста угледати Оног од кога се и тражи и добија коме се приноси и Који нам даје непропадљивост и у видљивом и невидљивом свету. Богу нашем слава и хвала .
За црквену општину лепосавићку

За Црквену општину лепосавићку - протојереј Миломир Влашковић