FRESKE

"Фреска је траг у времену. Сваки потез се негде осећа и остаје као траг у времену зарад чега изискује огромну одговорност. Рад на иконама и фрескама је један од мојих начина борбе са самим собом који за крајњи резултат има ~ духовност."
Славко ПотпараФрескописање – за отечество и вечност


Од пре четири године бави се фрескописањем. Самостално радио на рестаурацији Саборне цркве Светих Кирила и Методија у Љубљани, те осликао Црквено културни центар при овој цркви, цркву Св. Цара Константина и царице Јелене у Инђији. Живописао и цркву Светог Николе у Ћуприји. Учествовао је у осликавању цркве Светог пророка Илије у Јањи крај Бијељине, те цркве Светог Димитрија у Косовској Митровици. Радио на фрескописању манастира Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком (Карловац, Хрватска). Осликао и цркву Преображења Господњег у Придворици крај Лепосавића. Радио је кратко и на осликавању Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару (Црна Гора).
Већ трећу годину ради на осликавању цркве Светог Василија Острошког у Лепосавићу (КиМ).
Од 1999. ради у иконописачком атељеу „Минић“, који има благослов Патријаршије СПЦ. Укупно, што за „Атеље Минић“, што самостално, урадио је пар хиљада икона које се налазе диљем света. Такође је урадио неколико стотина икона за иконостасе. Најзахтевнија икона му је Српски великомученици, централна икона у манастиру Житомислић.
Осликавао цркву Св. Василија Острошког у Лепосавићу, потом и цркву Цара Константина и царице Јелене у Инђији, осликао парохијски дом Саборног храма у Љубљани. Учествовао у осликавању манастира Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком (Карловац, Хрватска). Тренутно учествује у осликавању Саборног храма Св. Јована Владимира у Бару. Излагао иконе у крипти Храма Св. Саве.LeposavićРеч две о сликању храма св Василија Острошког у Лепосавићу

У храму св Василија Острошког у Лепосавићу слика се препознатљивим византијским стилом. У нашем храму је до сада одсликано преко четиристо квадрата .Главни сликар је Славко Потпара познати уметник из Београда, који је своје дугогодишнње искуство још боље допунио својим радом и у нашем храму . Оно што краси сликарство је и сам живот уметника, а и сликар Славко Потпара својим хришћанско – аскетским начином живота доприноси све лепшим и есхатолошко реалним приказом на зиду нашег храма .
Богу хвала, дар нашег уметника је све лепши и у сликању икона , које слика у слободном времену затим врло честом посећивању богослужења , што је сваком уметнику који се бави богоугодним делом насушна потреба. Пошто се наш храм налази поред магистралног пута Рашка Косовска Митровица тим пре је и препознатљив по веома лепој порти која се налази у нашем храму и по учесталјом посетом великог броја посетилаца, како лаика тако и великог броја стручњака из ове и осталих грана уметности. А до сада хвала Богу сви су и коментарисали и били задивљени овим препознатљивим начином сликарства . Сликање у нашем храму је доста са светлијим бојама у позадини што додатно улепшава комплет сцену: Пантократора , Ширшаје или било ког светитеља.
О лепоти Ширшаје иконе говори и чињеница да је игуман Манастира Бањска отац Данило, заинтересован да се и код њега у манастиру ослика Мајка Божија као и у нашем храму.
Молимо се Богу и св. Василију Острошком, да укрепи наше сликаре у даљем раду, и да им подари дар Духа Светог како би непрекидно уможавали и улепшавали унутрашњост храма , а све то у једном цињу : А то је потсећање верника приликом уласка у храм да ће једног дана свако од нас заиста угледати Оног од кога се и тражи и добија коме се приноси и Који нам даје непропадљивост и у видљивом и невидљивом свету. Богу нашем слава и хвала .
За црквену општину лепосавићку                                  

За Црквену општину лепосавићку - протојереј Миломир Влашковић